Ефективни учебни навици-1

Изграждане на ефективни учебни навици – Първа част

Д-р John M. Grohol, който се занимава с психичното здраве онлайн от 1992 г. е описал 10 високо ефективни учебни навика, които ще разгледаме в две публикации.
Ефективни учебни навици

“Колко много трябва да се научи, за да се знае малко!”– Монтескьо

Вземайки под особено внимание факта, че студентите се сблъскват с множество въпроси в своя студентски живот успяващи успешно да отклонят концентрацията им от ученето, те силно се нуждаят от изграждането на ефективни учебни навици.

Изграждането на ефективни учебни навици не е свързано само и единствено с дълготрайното учене, а по-скоро с умното учене.

Да учиш умно или да изграждаш ефективни учебни навици означава, че подобряваш способността си да съхраняваш конкретен материал, който си прочел. Навиците включват избора на правилен подход, уместна среда, намаляване на разсейващите фактори, подготвяне на адекватна програма, избиране на подходяща пауза и грижа за здравето.

1. Как да избереш правилният подход?

Факт е, че голяма част от хората възприемат ученето като задължение, а не като наслада. От научна гледна точка нещата стоят по различен начин, тъй като техните заключения показват, че избрания подход е също толкова важен, колкото действието. Не можеш насила да мислиш по подходящия начин! Дори е желателно в такива моменти да не учиш. Ако си разсеян от някаква връзка, спортно събитие или завършване на важен проект, то в този период ученето ще се превърне в чувство на неудовлетвореност.

Подобряване на начина на мислене по отношение на ученето:

✓ Постави си за цел да мислиш позитивно, когато учиш и се подсещай, че си способен и умел.

✓ Избягвай негативното мислене, като например, че няма да се справиш или няма да ти стигне времето.

✓ Избягвай да се сравняваш с околните и се фокусирай върху себе си.

2. Къде да учиш?

Една от най-често срещаните грешки при избора на място за учене е например ученето в стая с включен телевизор или стая със шумен съквартирант, или пък на място с много шум.

Там където е тихо и спокойно, като библиотеката, учебна зала или тихо кафене, обстановката предразполага учащият да се концентрира върху четивото си. Затова едно от най-важните неща е да се потърсят тихи и спокойни места във и извън кампуса още преди да е започнала първата година на следването. При търсенето не се спирайте на първото видяно място, а търпеливо се постарайте да намерите идеалното за вас място, в което да се почувствате в перфектната среда за четене, така че атмосферата да ви предразположи да учите през следващите няколко години.

3. Вземи със себе си само необходимите средства за учене!

След като си намерил перфектната среда за четене и се приготвяш да отидеш, в никакъв случай не взимай неща които знаеш, че може да те разконцентрират. Факт е, че лаптопа е много важен, но не забравяй каква е целта за която ще го използваш! Ако не очакваш някакво спешно обаждане е желателно да не носиш със себе си смартфона.

4. Подчертавайте и преструктурирайте записките си!

Необходимо е да знаеш, че всеки човек предава информацията по свой уникален начин и затова ще се наложи да се опиташ да пресъздадеш записките си от лекциите по свой разбираем от теб начин, с твоите собствени думи и концепции. По този начин ще вникнеш в същността на лекциите и няма да изпуснеш основната идея.

Колкото по-голяма сетивност използваш е по-вероятно да усвоиш по-голям обем от информация. Това ще рече, че комбинацията от писане и четене на глас е пример за метод включващ друго допълнително сетиво при ученето.

5. Тренирай си паметта непрестанно!

Мнемониката е техника за запаметяване на голям обем от данни посредством създаване на изкуствени асоциации.

Един широко практикуван и съвременен подход за помнене на парчета информация е използването на мнемонични устройства или игри за памет. Това означава, че ако възприемем два обекта като свързани, ще можем спомняйки си единия, да възпроизведем в паметта си другия.

Мнемоничните устройства са от полза, защото практикуваш мозъка си да помни визуални и активни образи.

Втора част.