Ефективни учебни навици-2

Изграждане на ефективни учебни навици – Втора част

В първа част от статията на Д-р John M. Grohol разгледахме как да избираме правилния подход при учене, най-удачната среда, какво да не правим за да не се разконцентрираме, как да преструктурираме лекциите си и успешно да тренираме паметта си.
Ефективни учебни навици

“Колко много трябва да се научи, за да се знае малко!”– Монтескьо

Сега във втората част от публикацията ще се запознаем с останалите 5 ефективни учебни навици, посредством които да сме в състояние да учим умно.

6. Тренирай сам или с приятели

Всеки един от нас е в състояние да решава задачи, онлайн тестове и флаш карти в зависимост от формата на курса. Сега голяма част от университетският материал е достъпен до голяма степен безплатно в различни онлайн сайто с курсове, лекции и видео материали.

Тъй като не всички по еднакъв начин подхождаме към тренировките, някои от нас обичат да преглеждат своя учебен материал с приятели или състуденти. В такъв случай е желателно групата да бъде ограничена до не повече от 4-5 човека, които да споделят сходни академични интереси. Формата на групите зависи от самите групи с учащи, като например някои харесват да изследват определени глави от дадена книга, а други да се изпитват с тестове, или да сравняват записките си с цел да не са пропуснали някоя важна част от материала.

7. Състави си учебна програма към която да се придържаш

За да не стигнем до момента, в който наближава изпитната сесия и изведнъж да открием колко голям обем от разнообразни материали са ни са се струпали за учене в последният момент и заедно с това да сме изпълнени с притеснение и тревога относно малкото време което ни остава за да се подготвим, ни е необходимо само едно единствено нещо което да следваме и изпълняваме – програма.

Необходимо е да си съставим наша учебна програма, която да ни води успешно до постоянство. Целта на програмата е да ни помогне в дългосрочен план да изградим съответните учебни навици с които да облекчим и улесним себе си, като усвоим до голяма степен материала още преди да настъпи изпитната сесия и по този начин да превърнем учението си в удоволствие.

8. Взимай си почивки

Когато сме напрегнати за по-дълго време, има момент в който преумората се отразява неблагоприятно на нашата интелектуална способност. Поради тази причина е важно да се научим да разделяме учебните си сесии с кратки почивки. Важно е да се научим да се самоанализираме, като например дали сме в състояние да усвоим една цяла книга за един час или само две глави от нея е строго индивидуално.

Важно е да достигнем до опознаването на нашите лимити, колкото се може по-скоро за да бъдем максимално ефективни.

9. Пази се здрав и се опитай да живееш балансиран живот

Здравето е много важно от гледна точка на нашите интелектуални резултати. Ако не сме в оптимална форма би ни било много трудно да се концентрираме и да помним. Затова е желателно да си направим балансиран хранителен режим, който да е допълнен с изпитани билки.

Трудно е да се живее балансиран начин на живот в университета, така както е трудно и за работещи семейни хора. Затова е важно да се самоанализираме дали не сме се фокусирали върху дадена връзка изцяло, или с даден спорт, или определено забавление. Изпаднем ли в една крайност е много трудно да се концентрираме и да постигнем оптимални резултати в университета.

Намирането на баланс не е нещо което можем с лекота да научим от някой учебник. По-скоро то се учи от нашите опитности.

10. Вникни в очакванията на преподавателите си

Различните преподаватели имат различни очаквания. От теб самият зависи дали ще се опиташ да разбереш за тях или ще ги неглижираш.

Присъствието и воденето на подробни записки в много от задължителните и незадължителните лекции е добре, но още по-добре е ако се опиташ да прекараш известно време с преподавателя, като му задаваш конкретни въпроси от материла върху който си водил записки. Винаги ще имаш нещо неясно, затова е важно да задаваш смислени въпроси на човека, който го е подготвил за да успееш по този начин да вникнеш в неговите очаквания.

Тъй като не всичко винаги ще протече както трябва, ще има моменти в които ще получиш незадоволителна оценка. Не се притеснявай, а се опитай да изясниш причините, като се консултираш с изпитващия преподавател, за да успееш да предотвратиш повторна грешка за в бъдеще.

Най-важният навик, който никога не трябва да забравяш е да учиш!