мотивация за учене

Как да повиша своята мотивация за учене? – Първа част

12.05.2017

Основен проблем на всеки студент в началото е мотивацията за учене и разпределението на времето за учене. За да успеем да натрупаме знания и да се справяме успешно с всички поставени задачи се изисква да се преборим със себе си и да се научим как да повишим своята мотивация за учене.
мотивация за учене

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни. – Алберт Айнщайн

Когато си в училище е значително по-лесно. Хубавото на университета е че никой не те кара да седнеш и да учиш днес, защото утре имаш контролно, ще те изпитват или просто ти трябва оценка за срока. Лошото е, че освен оцени в края на семестъра, практически ние не се нуждаем от диплома, а от знанията, които стоят зад нея. Ето няколко съвета за повишаване на мотивацията за учене:

Гледайте глобалната картина

Не търсете мотивация за учене във всеки следващ изпит. Това ще ви даде временни резултати, но не и трайни знания. Гледайте глобално и мащабно. Повтаряйте си, че знанията, които трупате в момента са основата на бъдещата ви кариера, която сами сте избрали. Ако не сте били убедени дали това е вашето нещо, то ще сте сигурни след първата година. По-добре е да загубите една година в опит, отколкото цял живот да работите нещо, което не сте искали.

Напишете целите си

За да видите ясно цялата картина, напишете целите си. Разбийте ги на основни и второстепенни. Това означава не просто „искам да постигна това“, а „ще постигна това по този и този начин“. Най-добрите военни стратези са тези, които търсят резултат не от битката, а от края на войната. Разбира се при ученето е далеч по-безопасно, но пък от това не бива да спада мотивацията ви за учене.

Избягвайте неяснотата

Конкретизирайте целите си. Неща като „искам да съм по-умен“ не са конкретни цели. Конкретна основна цел е да кажем „искам да стана експерт по обработка на снимки“. Второстепенни цели могат да ви бъдат „искам да се науча да боравя перфектно с Фотошоп“, „всеки ден ще отделям по 40 минути за обработка на една снимка“ и т.н.

Фокусирайте се върху дългосрочните си цели

След като разпишете целите си, фокусирайте се върху дългосрочните цели. Това е вашето бъдеще! Всяко начало не е лесно, но пък винаги добрите резултати дават мотивация да продължаваме напред. Не забравяйте къде искате да бъдете! За да имате добра мотивация за учене, трябва да знаете защо правите всичко това и какво ще ви донесе.

Правете малки стъпки всеки ден

Всяка малка стъпка напред е крачка към реализацията на по-мащабен проект. Понякога самите ние не си даваме сметка колко много можем да променим в себе си и в света около нас. Почитателите на Властелинът на пръстените могат да потвърдят, че всеки малък на пръв поглед индивид е способен да разгърне изумителен потенциал.

Награждавайте за да постигнатите резултати

За всяка направена стъпка, за всяка постигната цел, измислете награда, която да задържи мотивацията ви за учене. Човек освен да умее да работи трябва да умее и да почива. Това е важна част от способността за фокусиране и възприемане на нова информация. Ако мозъкът е свеж, ако се чувствате добре и тонусът ви е висок, резултатите ще бъдат отлични.

Следва продължение …