Вкусни домати

Вкусни домати: Учените успяха да се справят с изгубения вкус

8.06.2017

 

Определено едно от най-приятните усещания е удоволствието да отхапеш от сочен зрял домат, израснал в задния двор. Точно толкова неописуемо неприятно е усещането за стотици хиляди хора по света, които ежедневно се задоволяват с меките, воднисти домати, част от сандвичите им всеки ден.
Вкусни домати

На скоро изследователи съобщиха, че са открили кои гени определят сложността на вкуса на доматите и смятат, че ще могат отново да ги въведат в огромните оранжерии, за комерсиално отглеждане. Изискванията на пазара за размера, формата и издръжливостта на сортовете домат постепенно е довело до изменения на сортовете, при които има сериозна загуба на вкус. Всичко това смятат те, сега ще може да бъде поправено. Да видим…

Учени от Университета на Флорида /САЩ/ изучавали домати в продължени на повече от 20 години. Биологът Хари Клей посвещава повече от 10 години, за да отговори на въпроса „какво е вкус“. Изследванията са задълбочени и се използват 101 сорта домати, заедно с химически и генетичен анализ на 398 различни сорта. Сладки, малки, диви сортове, модерните домати в търговската мрежа и още много други се изучават внимателно, вземайки под внимание начинът на обработка и отглеждане, размери, способността да бъдат транспортирани на дълги разстояния и редица други фактори.

На първо място учените целят да открият правилната формула за вкусни домати. В момента те правят кръстоски между стандартните масови сортове за отглеждане и други с по-отчетливи вкусове, за да достигнат до формулата за едновременно вкусен и дълготраен, добре изглеждащ домат. За момента работата им върви в правилната посока. Учените признават, че след като новите сортове вкусни и издръжливи домати влязат в магазинната мрежа, потребителите ще трябва да платят повече, ако искат да се насладят на истински вкусни домати.

За щастие в България този проблем съществува, но все още не е толкова отчетлив. За да се радвате на истински ароматни домати, просто следете за тези дребни на пръв поглед детайли, които ще ви помогнат да разпознаете истински вкусните домати:

• Доматите трябва да бъдат отглеждани на много светлина, за да бъдат истински вкусни. Търсете в магазините твърд и лъскав домат, който да се усеща, че тежи. Тези домати са по-месести и вкусни.
• Доброто отглеждане изисква повече вода, но прекаленото поливане влошава консистенцията на домата и го прави прекалено воднист. Вкусни домати за пример, които можем да посочим са типичните за българския пазар сортове „Идеал“, „Розов домат“ и „Биволско сърце“. Вкусът им е богат, а самият плод е месест и приятен.
• Не търсете перфектен домат. В градините на село не всички домати са еднакви. Ако доматът има петънца или неправилна форма, това не го прави лош, точно обратното. Ако обаче се забелязва кафяво около дръжката, това е сигнал, че доматът е стар.
• Не дръжте доматите в хладилника. За да се насладите на салата с вкусни домати, не ги дръжте в хладилника. Намерете им удобно място до ябълките и другите плодове на масата или в кухнята, за да запазите вкуса им за по-дълго.