дресирам моето куче

Как да дресирам моето куче – с похвала или храна?

16.06.2017

 

Домашният любимец е приятел, емоция и отговорност. Ако сте се спрели пред избора да имате куче, то със сигурност знаете, че това е голяма отговорност. За разлика от котките, рибките, зайчетата, кучетата имат нужда от грижи не просто по храненето, но изискват и време за разходка, дресировка и внимание. Ето и няколко съвета как да дресираме кучето.
дресирам моето куче

Изследването публикувано в списание „Social, Cognitive and Affective Neuroscience“ дава нова гледна точка относно дресировката и поведението. Според изследователите кучетата предпочитат похвалата от собственика пред храната. Анализът е един от първите, които комбинират поведенчески експерименти с данните от мозъчно изобразяване. Става ясно, че по-голямата награда за „най-добрият приятел на човека“ е вниманието и отношението на самия човек.

Още в началото на ХХ век се правят класическите експерименти с кучета от Иван Павлов, чиято цел е да се установят връзките между подготовката и изпълнението на задачи, стимулирани от храна. Експериментите показват, че при извършване на едно и също действие комбинирано с хранене след това, то след време, действието дава резултат дори и без наличието на храна. Според проучването на Павлов кучетата действат машинално, извършвайки действията с едничката цел да получат храна.

Грегъри Бърнс, невролог и изследовател от университета „Емори“ /Атланта, САЩ/ търси отговор на въпроса дали общуването между човек и куче е основано на базата на храна или е действително на базата на самата връзка. От всички кучета, участвали в изследването само две са проявили по-силно предпочитание към храната. Всички останали се оказва предпочитат похвалата или едновременно и храната и похвалата. Това изследване е важно, тъй като разкрива нови аспекти върху поведението на кучетата.

Проектът „Куче“ на Бърнс продължава, обучавайки кучетата доброволно да влязат в скенер с функционален магнитен резонанс, оставайки неподвижни при извършване на преглед на мозъчната активност. Частта от мозъка на кучето, която отговаря за наградите реагира най-силно на аромата на познати хора, в сравнение с тези познати кучета или други хора. Изследователите обучават кучетата да свързват три различни по цветове и форма предмети съответно със сигнал за вербална похвала от собственика, награда за храна и един от предметите не показва награда. Всяко куче претърпява 32 проби от всеки от предметите, записвайки нервната активност. Резултатите са впечатляващи. Всички кучета показват по-силна невронна активация при стимулите за награда.

Резултатите са категорични, че ако искате да дресирате домашния си любимец е важно да използвате както храна, така и похвала. Дали заради дългогодишната адаптация на кучетата към човека или по някаква друга причина, оказва се, че връзката човек-куче е много по-силна отколкото сме смятали преди. Затова обърнете внимание на вашето куче. Покажете му с жест, думи и отношение, че го обичате и забелязвате и то ще бъде винаги ваш най-близък приятел.

Източник: Peter F. Cook, Ashley Prichard, Mark Spivak, Gregory S. Berns. Awake canine fMRI predicts dogs’ preference for praisevsfood. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 2016; nsw102 DOI: 10.1093/scan/nsw102