ранното ставане

Какви са ползите от ранното ставане според науката?

7.06.2017

 

Предимствата от ранното ставане са доказани с практиката. Според проучванията хората, които не обичат и не могат да станат рано са по-склонни да отлагат. Нека разгледаме защо и как най-успешните хора в света са ранобудници, които не подремват няколко пъти по „още пет минути“ след алармата.
ранното ставане

Ако ставате рано имате време да се разсъните и да закусите

Разсънването в леглото е едно от важните неща, които повечето хора пропускат. Ако започнете да ставате рано, ще имате възможност и време да постоите десетина петнайсет минути в леглото без да правите нищо. Това помага тялото и мозъка ви да се подготвят за предстоящия ден. Желателно е просто да оставите организма си да премине от фаза сън към будно състояние. Този процес се нарича инерция на съня. По време на пренастройката между двете състояния е доказано, че е намалена бдителността, влошени са скоростта на реакциите, паметта и вниманието. След като се събудите може да направите сутрешна тренировка и да закусите. Доказано е, че упражненията сутрин помагат на тялото да изгаря повече калории, а закуската помага за по-бързия метаболизъм и предпазва от редица заболявания.

Ранното ставане е равно на повече мотивация

„Нощните птици“ са по-креативни. За сметка на това хората, които стават рано са по-мотивирани. Проучванията показват, че ранобудниците са по-организирани и по-дисциплинирани. Биологът Кристоф Рандлер доказва, че хората които стават рано си поставят по-дългосрочни цели, по-отговорни са, по-уверени и по-мотивирани.

Хората, които стават рано се справят по-добре с решаването на проблеми

Естествено следствие от мотивацията е умението за справяне с проблеми и решаването на казуси. Изследването на биолога показва, че ранобудниците са по-склонни да очакват проблеми. В резултат те използват четирите стъпки за решаване на проблем по-успешно.

Стъпките за решаване на проблем:
• Определяне на проблема
• Анализ на ситуацията и откриване на възможните решения
• Оценка на възможните решения и избиране на решение
• Предприемане на действие според решението

Който става рано, отлага по-малко и е по-успешен

Ранното ставане помага за повишаването на продуктивността. Повече действия са равни на повече резултати. Повече резултати водят до повече успехи. Повече успехи са равни на повече щастие. Това е простата формула на успеха. Отлагането е основната причина за пропускане на отлични възможности. Настройката на хората, които стават рано, за повече съсредоточеност и самодисциплина в ежедневието, ги прави по-организирани и по-успешни. Ако искате да се представяте блестящо на работното място, започнете от ежедневието си. Как бихте могли да контролирате другите, ако не можете да въведете в ред ежедневието си. Ако искате да постигнете повече, опитайте да ставате рано, да планирате деня си и да изпълнявате поставените задачи.