най-дълбоката дупка

Коя е най-дълбоката дупка, която можем да изкопаем?

10.07.2017

 

Коя е най-дълбоката дупка, която някога е била изкопана от човечеството? Ако сте любопитни и искате да разберете, какъв е отговора, тогава това видео е за вас!
най-дълбоката дупка

Една от най-дълбоките дупки в света, в която бихте могли да паднете, е минната шахта Moab Khotsong в Южна Африка, на югозапад от Йоханесбург. На 1 километър надолу падането ще е с продължителност 25 секунди, вероятно достатъчно време, за да се напише на някого “Ох, падам и ще умра”.

Макар и едва 23см. в диаметър, най-дълбоката изкуствена дупка в света принадлежи на Русия, проект на бившия Съветски съюз. В нещо подобно на космическата надпревара, двете държави Съединените щати и СССР правят опити от 50-те до 70-те години да изкопаят най-дълбоката дупка, която някога е била изкопавана на земята. Докато САЩ прекратиха своето финансиране по проекта през 1966 г., руският проект Кольская сверхглубокая скважина, който стартира със строителството през 1970 г. и в крайна сметка стига до 12,262 метра надолу. Това е почти половината от разстоянието до мантията на Земята.

Разбира се, че след няколко десетилетия в Катар изкопават 12 289 метра дълбок нефтен кладенец – Al Shaheen, а през 2011 г. в руският остров Сахалин изкопават 12 345 метрова дупка.

RealLifeLore използват различен критерий за да определят дълбочината. Те изчисляват времето за падане във всяка една дупка, без да взимат под внимание съпротивлението на въздуха. Това обяснява малко по-краткото време на падане на тези височини в яма, отколкото изпадането от самолет.