най-старото живо същество

Кое е най-старото живо същество на Земята?

19.06.2017

 

Кое е най-старото живо същество в света? Въпроса не е никак лесен за да бъде отговорен. Някои животни и растения могат да оцелеят в продължение на стотици или хиляди години и тъй като никой от нас не е успял да бъде жив свидетел, когато са се родили е много трудно да се предположи точната им възраст, според статия на BBC.
най-старото живо същество

Някои от най-вероятните кандидати, предвид лесното предполагане на възраста им – са дърветата. Много дървета създават годишни дървесни пръстени, които могат да бъдат преброени, за да се разбере точната им възраст. Като се вземат малки части от сърцевината на дърветата, учените могат точно да измерят възрастта им, без да ги унищожат. Използвайки този метод, учените са открили много дървета, които са на хиляди години.

Някои от най-старите изследвани дървета са кипарисът в Чили, който е на възраст над 3600 години, гигантските секвои в Калифорния, които са на около 3200 години, и Дълговечен бор в планина Уайт, които са между 4800 и 5000 години.

Big bristlecone pine Pinus longaeva.jpg
By Dcrjsr – Собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link

Това са най-старите единични дървета, но в Юта има дърво, което може да е дори още по-старо. Дървото, наречено Пандо или наречено още трептящият гигант, който представлява огромна трепетликова гора, наподобяваща един организъм. Сега има около 50 000 ствола, като всичко това е генетически идентично и е от едно и също дърво.

2013-10-06 15 04 21 Aspens during autumn along the Changing Canyon Nature Trail in Lamoille Canyon, Nevada.jpg
By FamartinOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Трудно е да се каже колко е стар Пандо, като повечето предположения определят възрастта на дървото да е на около 80 000 години, а други достигат дори и до милион години.

Но дори и с тази си предполагаема възраст, това може да не е най-старото живо същество. Посидония Океаника, е вид океанска морска трева е разположена между бреговете на островите Форментера и Ибиса (Испания), оценена на около 100 000 години.

Posidonia 2 Alberto Romeo.jpg
Автор: Alberto Romeo
albertoromeo@neomedia.it
http://www.romeofotosub.it – personal work – authorization, CC BY-SA 2.5, Ссылка

Без значение колко годишно е най-старото живо същество на земята, шансовете ни да го открием и да знаем със сигурност за точната му възраст са много малки.