Океанът

Океанът е много по-дълбок отколкото си го представяме (Видео)

23.06.2017

 

Обикновено, когато говорим за наистина големи неща, най-често поглеждаме към Вселената, без да си даваме и най-малка сметка, че на нашата планета има нещо изключително голямо, което може да поеме цялата суша на Земята и пак няма да бъде запълнено – океана.
Океанът

Океаните на Земята съдържат около 97 процента от водата на нашата планета, като само 5 процента от тях са изследвани.

Във видеоклипа на RealLifeLore ше можем да видим какво означава нещо да е дълбоко 11 километра. Можете ли да си представите, че дълбочината на океана е в пъти по-голяма от връх Еверест, който е най-високия връх на Земята със своята височина от 8848 метра.

Видеото стартира със сравнение на хора, слонове и дори най-големият кораб построен някога и стигаме само на 100 метра под повърхността на океана, където налягането от голямата дълбочина може да бъде смъртоносно, ако не знаете какво точно да направите, ако не практикувате свободно гмуркане.

RealLifeLore продължават да ни показват, как действа налягането на водата под 500 метра, а именно би наподобявало полярна мечка стояща върху монета.

Увеличавайки дълбочината на 1,000 метра се достига наречената във видеото “зона на страха”, тъй като всичко под тази дълбочина е обвито в мрак.

Под 2000 метра дълбочина, можем да станем свидетели на епични битки между кашалоти и огромни сепии.

Стигайки до 4,267 метра, което е средната дълбочина на океана на Земята, трябва да знаете, че ви остават още някакви си … 6 733 метра, за да стигнете до дъното.

Гледайте!