Цунами

Цунами – Как се заражда природното явление, представляващо поредица от необичайно високи и опустошителни вълни?

26.05.2017

 

Разплискайте с ръка водата във ваната и ще видите как вълните се плискат. Хвърлете камък в някое езеро и ще видите как вълните се движат навън в разширяващи се пръстени. Във всеки от случаите водата се движи във формата на вълни. Тези вълни носят енергия. И колкото повече енергия се добавя към водната среда, толкова по-силни могат да станат вълните.
цунами

Сега си представете подводно земетресение или свлачище и огромното количество енергия, което може да се прехвърли. Това движение на земната кора може да премести огромни количества вода, изкарвайки на показ огромни и мощни вълни. Тази вода препуска със скорости до 800 километра в час или почти толкова бързо, колкото реактивен самолет.

В крайна сметка тези вълни достигат до плитчините. Тук те забавят скоростта си и набъбват, като понякога достигат височините на 10 или 20 етажни сгради. Когато вълните накрая се разбият на сушата, те могат да превърнат в блато стотици километри брегова линия. Те могат да счупят дървета, да срутят сгради и да разхвърлят коли. Сред най-мощните разрушителни сили на природата, тези вълни се наричат цунами. Японският термин означава “пристанищна вълна”.

Цунами ударя крайбрежните райони около 10 пъти всяка година. В крайбрежните райони те често са основна причина за смъртта, свързана със земетресения. Някои цунамита са особено опустошителни. Например земетресението през 2011 г. край бреговете на Северна Япония предизвика вълна от цунами, достигаща височина от 40,5 метра с опустошителни последици. Земетресението през 2004 г. в Индонезия даде начало на вълни цунами в целия Тихи океан, Индийския и Атлантическия океан. Това цунами уби около 230 000 души в 14 държави.

tsunami-2

Цунамито не може да бъде спряно. Съществуват обаче начини за ограничаване на въздействията му, като извеждане на хората от обсега му е от изключителна важност. Възможно е да има предупредителни знаци, че цунами е на път. Земята може да се разклати. Нивото на морето може бързо да спадне. Това понякога се случва преди да дойде стената от вълните цунами. Възможно е дори да има необичаен звук. Плажуващите, които забелязват тези признаци, трябва незабавно да се преместят на възможно най-високата точка.

За съжаление тези предупредителни знаци не винаги се появяват и това не спомага на хората с достатъчно време да избягат. Така че учени, като океанографа Dailin Wang, който гледа за зараждане на цунами в центъра за предупреждение за цунами в Хавай, разработват бързи и точни прогнози за цунами. Изследователите наблюдават Земята, използвайки световна мрежа от шамандури, сеизмометри и сателити и когато е необходимо, експертите са в състояние да предупредят популациите живеещи на бреговата линия, че потенциално опустошителните вълни цунами са на път.

Един ден може да е възможно да се използват технологии с помощта на които да се намали разрушаванията предизвикани от цунамитата. Технологиите за това са вече в процес на разработване, въпреки че никой не е сигурен колко добре ще работят, докато не се изпитат в реални условия.