Черни дупки

Черни дупки – Колко големи са в действителност? (Видео)

17.06.2017

 

Всички знаем, че черните дупки са най-плътните и най-тежките неща във Вселената. Но колко големи и плътни са те? Във видеоклипа от RealLifeLore можем да видим колко големи или малки черните дупки могат да бъдат.
Черни дупки

Всяко едно нещо може да се превърне в черна дупка, ако го смачкате достатъчно добре.

Може би е странно да мислим за някаква си черна дупка, но теоритично е възможно всичко да се превърне в черна дупка, стига да е достатъчно добре компактирано. За малки неща, това означава наистина, наистина малко. Например ако сте били компресирани в черна дупка, резултатът би бил 1 на 21-ва степен по-малък от зрънце пясък.

Поради радиацията от Хокинг те щяха да изчезнат за секунди. Ето защо повечето черни дупки във Вселената са огромни, като Стрелец А, която е свръхплътна черна дупка в центъра на нашата галактика, която има радиус от 12 700 000 км и масата на 4 300 000 слънца. От двете страни на черната дупка се появяват огромни издутини от газ с температура 20 000 000 градуса по Целзий, разширяващи се на десетки светлинни години. Дори и с такива описания, на този етап от нашето развитие е почти невъзможно да разберем огромната маса. Подобно на много неща в космоса, черните дупки са далеч отвъд мащаба на нашите човешки опитности.