вагиналния микробиом

Влиянието на сексуалния акт върху вагиналния микробиом

28.06.2017

 

Сексът практикуван с партньор от мъжки пол може да наруши равновесието на бактериите във влагалището, което може да постави жените в риск от инфекции.
вагиналния микробиом

Бактериалните инфекции на здравите вагини обикновено са причинени от един вид бактерии. Жените с по-високи нива на различни бактерии са по-склонни да получат инфекции на пикочните пътища или дори да раждат преждевременно. Досега обаче не е ясно дали бактериите са причина за тези проблеми или резултат от тях.

Ленка Водстрил и нейните колеги от Центъра за сексуално здраве в Мелбърн – Австралия проследяват бактериите, живеещи във вагините на 52 доброволки, като установяват дали сексуалните актове са в състояние да очертаят вагиналния микробиом и евентуално здравето на жените.

Всяка жена е била помолена да дава секрет от вагината си на всеки три месеца в продължение на една година и да води отчет за всеки сексуален акт. Всички подбрани за експеримента жени са били млади студентки.

Доброволките са били помолени да запишат вида на практикуваният акт, който са преживели през годината и дали са използвали презервативи. Екипът на Ленка Водстрил сравнява тези данни с видовете бактерии, събрани върху всеки тампон.

Екипът е установил, че жените, които са имали вагинален секс без презерватив, е по-вероятно да имат вагинален микробиом, причинен от вида бактерии Gardnerella vaginalis и Lactobacillus iners.

Според Водстрил, изследването показва, че непатогенните бактерии също се предават по полов път.

Това вероятно е знак за влошено вагинално здраве, тъй като и двата вида бактерии са свързани с бактериална вагиноза, недостатъчно изследвано състояние, което причинява анормално освобождаване и лоша миризма.

Много е вероятно сексът да промени вагиналния микробиом, казва Янеке ван де Вийгърт от Университета в Ливърпул, Великобритания, макар че тя предупреждава, че такива изследвания могат да бъдат ненадеждни, защото хората често лъжат за сексуалния си живот. Нейните собствени изследвания също така, установяват връзка между незащитения секс и небалансираните вагинални бактерии – като това е свързано с повишен риск от заразяване посредством сексулно предавано заболяване.

Ван де Вийгърт смята, че вагиналният микробиом на жената вероятно се адаптира към бактериите, присъстващи в пениса на дългосрочен партньор. Според нея потенциалния риск се отнася при полов контакт с нов партньор, който допринася за микробната атака срещу влагалището. Влагалището ще предизвика имунен отговор срещу бактериите, причинявайки възпаление.

Ван де Вийгърт добавя, че мястото под препуциума (тънка еластична кожа намираща се в крайната част на пениса) е бактериално убежище и поддържането на това място чисто може да сведе до минимум разпространението на бактериите по време на секс.

Затова внимавайте и практикувайте безопасен полов акт!

Източник: The influence of sexual activity on the vaginal microbiota and Gardnerella vaginalis clade diversity in young women