Еднооката коза

Еднооката коза родена в Индия: Циклопия при животните (Видео)

23.05.2017

 

Коза с рядък родилен дефект, известен като циклопия – едно голямо око в средата на челото се роди в село в Асам, Индия.
Еднооката коза

Циклопията се появява по време на развитието на плода, когато се наблюдава нарушение в нормалното разделяне на главния мозък на две полукълба.

Циклопията в медицината е тежка форма на разстройство, наречено холопрозенцефалията, което се появява по време на развитието на плода, когато се наблюдава нарушение в нормалното разделяне на главния мозък на две полукълба. Един плод с циклопия има силно деформиран носен хрущял или липса на такъв и не успява да развие две очни кухини, а само една.

Малката коза има само едно цяло ухо, липсва истински нос, клепачи и мигли и има челюсти, които са необичайно малки с липсващи зъби, което кара езика, който е с нормален размер да излезе от едната страна.

Друга коза с циклопия, която е оцелала само 10 часа след раждането си е била изследвана от учени и резултатите са публикувани през 2014 г. в Alexandria Journal of Veterinary Sciences.

Изследователите са сканирали главата на козата с компютърна томография и са извършили некроскопия. Подобно на козата, родена преди няколко дни, тя е имала намалени и неправилни челюсти, липсвали са нос, клепачи, мигли и горни зъби. Орбиталният отвор, който държи едната очна ябълка е бил измерен, като диаметъра е бил около 3см.

Според проучване, публикувано през 1998 г. в списание Science учените предполагат, че появата на циклопията може да бъде свързана с токсини, произвеждани естествено от бременни майки. Прекомерните количества от токсини възпрепятстват движението на холестерола в развиващия се ембрион, нарушавайки сигнала, който оформя редица части на тялото в растящия плод, включително лицето и мозъка му, са написали авторите на изследването.

При хората циклопията засяга средно по едно на всеки 100 000 раждания, съобщават авторите на проучването.