кофеин

Влияе ли кофеинът осезаемо върху умствените способности на човека?

20.06.2017

 

Кофеинът е най-разпространеният легален наркотик в света с дневна консумация от близо два милиарда чаши. В Европа кофеинът се доставя главно от консумацията на кафе. 15 минути след като оставите на масата чашата си, ще започнете да усещате влиянието на кофеина.
кофеин

Има хора, които се надяват на ефектите на кофеина, за да се почувстват умствено свежи през целия ден. Но как действа кофеина? От къде си го набавяме? И дали ни влияе осезаемо върху умствените способности?

Действието на кофеина

Кофеинът възбужда централната нервна система на човека и влияе на сънливо усещане. Кофеинът действа като блокира действието на аденозин, който е инхибиторен невространсмитер, участващ в подържането на състоянието на сън и потискащ събуждането, като нивата му се повишават с напредване на времето на бодърстване или казано с други думи … молекула, която казва на мозъка ви да се чувства уморен.

Набавяне на кофеин

Често срещано погрешно схващане е, че кофеинът идва само от кафето. Той се съдържа в листата и плодовете на различни растения – кафе, чай, гуарана, какао, кола и други. За повечето хора поглъщането на до 400 мг. ежедневно не създава осезаеми проблеми. На бременните жени се препоръчват да пият по-малко от 200 мг.

Примерно съдържание на кофеин в различните напитки:

– чаша филтър кафе (200 мл.): 100 мг

– чаша енергийна напитка (250 мл.): 90 мг

– чашка еспресо (60 мл.): 80 мг

– чашка чай (220 мл.): 50 мг

– кен с кола (355 мл.): 40 мг

– опаковка черен шоколад (50 гр.): 25 мг

– опаковка млечен шоколад (50 гр.): 10 мг

Кофеина и умствените способности

Според проведено изследване, на хора консумиращи кофеин и такива, които не консумират, като резултатите показват, че под въздействието му и двете категории хора са привидно по-бдителни, по-будни и притежават по-голямо внимание, след консумация му. Също и моторните умения са били подобрени, според проведен тест за “скоростно натискане с пръст”. Единствената разлика е, че при хората, които не са свикнали да го приемат, след приема са се почувствали нервни.

Кофеинът подобрява някои физически аспекти на ефективността, но не влияе особено върху укрепване на умствените способности на редовните консуматори, които бързо развиват търпимост към ефектите му. Хора, които не са “пристрастени” могат да се почувстват за кратко по-бдителни и будни, но и при тях, като при редовните консуматори не се наблюдава особено въздействие върху умствените им способности.

Източник: Gabriel Weston, BBC