мозъка на мъжете и жените

Разликата между мозъка на мъжете и жените – един различен поглед

29.06.2017

 

Има голяма разлика в размера на мъжкия мозък, в сравнение с женския. Това може да помогне да се обясни защо някои психиатрични разстройства като ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) и аутизъм са по-разпространени при момчетата. Мозъчният изследовател в универитета Лайден – Лара Виеренга публикува статия за тази важна сфера в международното списание Cerebral Cortex.
Разликата между мозъка на мъжете и жените

Лара Виеренга е изследвала 1234 деца и юноши на възраст между 3 и 21 години от ЯМР(ядрено магнитен резонанс) базата данни на Калифорнийския университет в Сан Диего. Тя сравнява различията в мозъчния обем при мъжете с различията в мозъчния обем при жените. Това, което е открила, е, че има по-големи разлики в мозъчния обем при мъжете, отколкото при жените, така че има повече момчета, отколкото момичета с изключително големи или изключително малки мозъчни структури. Тези открития могат да обяснят защо някои увреждания при развитието като ADHD или аутизъм са по-разпространени при момчетата, отколкото при момичетата.

Предшестващи изследвания съсредоточени върху детското представяне в училище са открили по-големи различия в момчетата, отколкото при момичетата. Виеренга казва: “Исках да проуча дали виждаме и тези разлики в мозъка и как те се оформят в мозъка. Исках също така да разбера дали разликите в различията между момчета и момичета вече са налице на по-ранен етап или дали те се развиват с течение на времето. Оказва се така, че разликите в мозъчните различия са вече очевидни на тригодишна възраст и остават стабилни с възрастта на децата. Това предполага генетично влияние в мозъка. Ние подозираме, че под влиянието на факторите, свързани с околната среда, се увеличават разликите между момчетата и момичетата при различията на резултатите в училище.”

Според Лара Виеренга е възможно да съществува обяснение за това, че мъжете имат само една X хромозома. “Ако тази X хромозома съдържа ген, който е свързан с по-малка мозъчна структура, ще видите това във всички мозъчни структури при мъжете.” Двете X хромозоми на жената означават тенденция към средната стойност.”

Резултатите показват, че типичните “мъжки” психиатрични смущения могат да бъдат свързани с по-големите различия в мозъчния обем при мъжете, както и единичната Х хромозома. Това може да доведе до нови познания в ADHD и аутизъм. И все пак, се установява, че няма разлика в структурата на мозъците на повечето мъже и жени. Въпреки това, броят на мъжете в двете крайности е по-голям.

“Това проучване показва, че можете да експериментирате с генетични модели, като сравнявате различията между мъжете и тези между жените”, продължава Виеренга. “Много други проучвания гледат на средните различия между групите, т.е. между всички мъже и всички жени. В малките изследвания в частност поемате риск да намерите средни разлики между мъжете и жените, които не бихте открили, ако сте взели по-голяма извадка”.

Източник: Medicalxpress