плодовите сокове за деца

Колко полезни могат да бъдат плодовите сокове за деца под 1 година

26.06.2017

 

Балансираното здравословно меню е необходима част от живота на всеки човек. Правилното хранене балансира метаболизма, повишава имунитета, а организмът е здрав. Натуралните сокове и фрешове са изключително полезни за децата и възрастните. Здравословното хранене прави човек силен, бодър и енергичен. Трябва да обръщаме внимание на тялото си и храните и напитките, които приемаме, за да се чувстваме щастливи, отпочинали и жизнени. Това важи както за големите, така и за най-малките. В следващите редове ще ви разкажем някои важни моменти от храненето при бебетата.
плодовите сокове за деца

Ново проучване на Американската академия по педиатрия показва, че децата под 1 година не е препоръчително да приемат плодови сокове. Досега общоприето правило беше, че плодовите сокове не се препоръчват за малчугани под шест месеца. Като основна причина се изтъква липсата на хранителна стойност и добавената захар, която младият организъм не може да обработи правилно. Важно тук е да се отбележи, че става въпрос за готови пастьоризирани плодови сокове, а не за прясно приготвени такива. Добавената захар в тях може да окаже неблагоприятно влияние на метаболизма на бебешкия организъм, както и да създаде предпоставки за кариес. Готовите пастьоризирани сокове са вкусни и често пъти рекламите заблуждават за ползите от тях. Според опаковките те са приготвени от пресни и качествени плодове с натурални съставки. Ако се зачетете обаче в гърба на опаковката и съдържанието, може да останете изненадани от реалното количество натурални съставки, както и от добавените захари.

Най-полезна за бебетата през първите шест месеца си остава майчината кърма. Все повече асоциации за млади родители и международни здравни организации съветват майките да кърмят бебетата възможно най-дълго. Постепенно в менюто трябва да започнат да се включват плодови пюрета и сокове. Ябълка и морков са подходящи за захранване. Може да си вземете машина за приготвяне на сокове от пресни плодове. Тя е изключително подходяща, тъй като отделя месестата част и власинките. Чистият прясно изцеден плодов сок може да се дава поетапно без да се прекалява. Организмът на бебето трябва да свикне с новата храна и да се научи да я обработва. Затова започнете с малки количества.

Бъдете внимателни със соковете от грозде, домат, сини сливи заради диуретичното действие, което може да окажат на бебето. Важно е цитруси, киви и горски плодове да не се дават на деца под една годинка, тъй като са силно киселинни и могат да доведат до алергии. Ягодите, капините, малините и боровинките съдържат силни алергени – избягвайте ги.

Балансирайте менюто на вашето бебе, за да може да расте жизнено и здраво.