сърдечни проблеми

Сърцето ви правилно ли работи? Нов алгоритъм може да установи сърдечни проблеми по-точно от обучените професионалисти.

11.07.2017

 

Изследователи от Станфорд са разработили нов алгоритъм, който може да установи сърдечни проблеми по-точно от обучените професионалисти.
сърдечни проблеми

Имате ли сърдечен проблем? Вероятно не, но особено за хора над 60-годишна възраст сърцебиене, колебания и други подобни могат да бъдат признаци на потенциални сърдечни заболявания. Но сърдечните аритмии са трудни за откриване – обикновено те могат да бъдат открити само от добре обучен лекар. Той разглежда електрокардиограмата (ЕКГ) и това се случва само, ако има предишни симптоми, които подтикват пациента да отиде при лекаря на първо място.

В много случаи симптомите не започват да се появяват, докато не стане твърде късно, което означава, че милиони хора се разхождат с недиагностицирани сърдечни заболявания, в този момент. Това състояние е почти невъзможно за откриване, тъй като за целта всички постоянно ще трябва да се разхождат, оборудвани с ЕКГ и обучени лекари, които да преглеждат за хиляди часове регистрираните данни.

Една група от учени се е постарала да превърне невъзможното в невъзможно, като използва машинно обучение. Изследователите от университета в Станфорд разработиха алгоритъм, който може да забележи сърдечни нередности толкова добре, колкото лекар, което може да революционизира начина, по който лекуваме сърдечните заболявания.

Техният алгоритъм е бил обучен на хиляди часове данни от ЕКГ и е в състояние да идентифицира точно 14 различни типа сърдечни проблеми. При тестовете алгоритъмът се съревноваваше с шест висококвалифицирани кардиолози и успя да надмине всеки един от тях.

Изследователите планират да свържат софтуера си с обикновен монитор за сърдечен ритъм, който може да работи непрекъснато върху хора, които са изложени на висок риск от сърдечни заболявания. Тази система може да даде ранно предупреждение за потенциални проблеми, преди да започнат да се появяват забележими симптоми, които биха могли да спасят хиляди животи.

Източник: news.stanford.edu