умереното пиене

Според ново изследване умереното пиене е свързано с увреждане на мозъка

19.06.2017

 

Дори умереното пиене е свързано с увреждане на мозъка и лек спад в умствените способности, според публикация, публикувана миналата седмица в медицинското списание BMJ. Мъжете и жените, които консумират от 14 до 21 напитки седмично в продължение на десетилетия, са с два до три пъти по-голяма вероятност да покажат атрофия в хипокампуса от хората, които не пият. Хипокампуса е частта от мозъка, която отговаря за нашата дълготрайна памет за места, хора, събития и други факти.
умереното пиене

“Консумацията на алкохол, дори при умерени нива – се свързва с неблагоприятни резултати от мозъка”, заключават изследователите.

Една напитка бе определена като съдържаща 10 милилитра (осем грама) чист алкохол – еквивалент на голяма чаша вино, пинта (единица за вместимост) от петдесет процента бира или шот от спиртни напитки като уиски или водка.

Миналата година британското правителство преработи указанията си за консумация на алкохол, като понижи препоръчителния максимум за мъже и жени до 14 “единици” или напитки, разпределени за една седмица.

В други държави този праг е по-висок за мъжете: 35 единици в Испания, 24,5 в Съединените щати, 21 в Дания и Ирландия и 19 в Нова Зеландия.

За жените обаче, насоките за максимално седмично потребление във всички тези държави, с изключение на Испания, са 14 напитки или по-малко.

Отрицателното въздействие на тежката консумация на алкохол върху мозъка е добре документирано, но изследванията за потенциални поражения от умереното пиене досега, като средно две или три напитки на ден, са били незначителни и неубедителни.

Освен това, изследователи от Университета в Оксфорд и Университетския колеж в Лондон обработиха данни за 550 мъже и жени, наблюдавани в продължение на 30 години като част от така нареченото изследване Whitehall II.

Доброволците периодично са съобщавали за навиците си за пиене, а учените са извършвали мозъчни тестове периодично. Никой от тях не е бил алкохолик от самото начало на изследването.

Преди да бъде проведено изследването, вече се е знаело, че тежкото пиене се свързва със синдрома на Корсаков, деменцията и широко разпространената мозъчна атрофия. Въпреки, че по-малките количества алкохол са били свързани със защита срещу когнитивно увреждане, малко проучвания са изследвали ефектите на умерения алкохол върху мозъка.

Настоящето изследване добавя, че в сравнение с въздържанието, умереният прием на алкохол е свързан с повишен риск от нежелани мозъчни резултати и по-остър когнитивен спад в лексикалната владеене. Хипокампусът е особено уязвим, което в предишни изследвания не е било отрицателно свързано с умереното използване на алкохол.

Източник: BMJ