изкуствен интелект

Проникване в човешкия мозък – лабораторно направен синапс за изкуствен интелект

28.06.2017

 

Едно от най-големите предизвикателства пред развитието на изкуствен интелект е разбирането на човешкия мозък и откриването на начин как да го наподобим напълно. Група учени съобщава в международното списание ACS Nano, че е разработила изкуствен синапс, способен да симулира фундаментална функция на нашата нервна система, а именно освобождаването на инхибиторни и възбуждащи сигнали от същия “пресинаптичен” терминал.
изкуствен интелект

Човешката нервна система се състои от над 100 трилиона синапса, структури, които позволяват на невроните да предават електрически и химически сигнали един към друг. При бозайниците тези синапси могат да инициират и инхибират биологичните послания. Много синапси просто предават един вид сигнал, докато други могат да предават и двата типа едновременно или да могат да превключват между двете. За да се разработят системи с изкуствен интелект, които по-добре наподобяват човешкото учене, разпознаване и разпознаване на образи, изследователите имитират синапси с електронни компоненти в лабораторни условия. Повечето от настоящите изкуствени синапси обаче са способни да доставят един вид сигнал. Така че, Хан Уанг, Джин Гуо и колегите му са се постарали да създадат изкуствен синапс, който може да преобразува и изпрати възбуждащи и инхибиторни сигнали.

Изследователите са успели да разработят синаптично устройство, което може да се преконфигурира въз основа на напреженията, приложени на входния терминал на устройството. Съединението, направено от черен фосфор и калаен селенид, позволява превключването между възбуждащите и инхибиторните сигнали. Това ново устройство е гъвкаво и универсално, което е голям плюс за изкуствените невронни мрежи. В допълнение, изкуствените синапси могат да опростят дизайна и функциите на симулациите на нервната система.

Източник: phys.org