куфара

Как да се справим с досадното клатене на куфара

26.06.2017

 

Закъснявате за самолета си и се втурвате към терминала, когато куфарът ви започва да се клати и за капак на всичко се отваря. Това е поредният пропуснат полет заради технически неизправен багаж. За наша радост с този проблем са се захванали учените.
куфара

Силвайн Курре дьо Понт от университета “Париж-Дидеро” е възложил на група студенти експеримент, върху този така познат на всички нас проблем с клатещият се куфар. След направената библиографична справка се оказва, че никой преди тях не се е занимавал с подобно изследване и затова те се заемат с разрешаването му.

Екипът е използвал, както теоретични изчисления, така и малък куфар разположен на бягаща пътека, за да проверят какво ще бъде поведението на двете му колела по време на движение.

Когато колело на куфара се удари в нещо, целия багаж се накланя и започва да се движи от едно колело на друго. Докато го дърпате напред, линията на сила между ръката ви и всяко едно от колелата е диагонална в сравнение с посоката, в която се движите, така че куфарът се премества в центъра, като след това отскача, създавайки клатенето.

Ако първоначалното нарушаване на баланса е малко или ако се движите бавно, куфарът няма да се наклони докрай и в крайна сметка ще се изправи сам, но ако баланса бъде нарушен повече, клатенето няма да спре, а ще продължи докато куфара не падне на земята.

Как да се справим с досадното клатене на куфара?

Отговорът на този въпрос е много лесен – трябва да ускорите ходенето. По този начин куфара ще бъде принуден да се движи по-бързо, което означава, че няма да има време да се измества встрани, когато се накланя на едно колело. В крайна сметка куфара ще се върне в първоначалното си обичайно състояние на двете колела.

Затова ходете бързо, ако искате да се отървете от неприятното клатене на вашият куфар.