Робот зидар

Робот зидар строящ къща за 2 дни или 100 тухли в час

22.05.2017

 

Австралийска компания Fastbrick Robotics, занимаваща се със зидарство показа своята най-нова разработка – робота Hadrian X. Посредством своята революционна мобилна роботизирана технология, компанията цели да подобри скоростта, точността и безопасността на глобалната тухлено-строителна индустрия.
Робот зидар

Къщата е направена от тухли, а домът се гради от хората, които живеят в него

Процеса започва с определяне на размера на триизмерното оформление на конструкцията, която се изгражда, като се изчислява местоположението и размерът на всяка тухла, която е необходима. След като тухлите се заредят в камиона на Hadrian X, те се нарязват, ако е необходимо, и се обработват със строително лепило, което според Fastbrick Robotics ще подобри скоростта на строителството, както и силата и топлинната ефективност на сградата.

Тухлите след това се движат по конвейерния ремък в телескопичното 30 метрово рамо на робота и се поставят с голяма точност (0,5 мм точност на полагане) благодарение на лазерната система за насочване. Робота е в състояние да се справи със 100 тухли в час и е конфигуриран да оставя достатъчно място за прозорци, врати, водопроводни инсталации и окабеляване, като допринася правейки другите стъпки на процеса на изграждане по-евтини и по-лесни.

Благодаряение на своята разработка Fastbrick Robotics спестяват от четири до шест седмици тежък труд, необходим на човешка бригада да изпълни задачата, която техният робот извършва за около 2 дни.