термометрите на колите

Защо термометрите в колите са толкова неточни?

17.06.2017

 

Термометрите в колите ни всъщност не са термометри. Техническото название е термистор, което е устройство измерващо температурата на база на промяната в електрическото напрежение, вместо разширяването или свиването на течност като живак. Както отбелязва “Вашингтон пост”, в повечето съвременни автомобили термисторът е поставен в предната част на автомобила, някъде зад решетката. Това е голям проблем с точността на температурата, която виждате на таблото си за управление на автомобила.
термометрите на колите

Всеки, който е ходил на пясък в горещ ден или е усетил, че топлината идваща от нагорещен цимент, знае, че слънцето загрява земята много повече от въздуха. Термисторът във колата ви е близо до земята, което означава, че може да улови топлината, която земята излъчва. Това означава, че често в горещи дни температурата, която виждате в колата, е по-висока от действителната температура на въздуха, защото колата ви получава разнороден сигнал от датчика, който се влияе от горещия асфалт.

През нощта точността на термистора е по-добра, защото не събира толкова топлина от земята. Това се отнася и за облачни дни, когато слънцето не е нагряло земята толкова много, или когато колата пътува с голяма скорост.

Освен през лятото, за съжаление термисторът на вашия автомобил не е особено полезен и през зимният сезон. Причината е, че на датчика му е трудно да различи между горната и доланата част на замръзналия път, като за съжаление не може да ви помогне да разберете дали пътят е покрит с черен лед. Черен лед се получава от разликата в температурата на въздуха и на пътната настилка, като в резултат, на което се образува тънко ледено покритие, което е в състояние да заблуди шофьорите, че пътя е само леко навлажнен. С всички тези ограничения термометрите в нашите коли са забавна играчка, но не са особено полезни, ако всъщност се стремите да се осведомите за реалната температура.

По-добре би било да проверите времето на телефона си, преди да се отправите на път с вашият автомобил!

Източник: Вашингтон пост