частен джет

Най-новият едномоторен, седемместен много лек частен джет на цена от 2 милиона долара (Видео)

24.06.2017

 

Cirrus Vision SF50 е едномоторен, седемместен, клас много лек частен джет, проектиран и произведен от компанията Cirrus Aircraft. Първоначално самолета бе конструиран под името “The Jet”, но след това компанията Cirrus Aircraft го смени през 2008 г. на “Vision SJ50”. През март 2009 г. самолетът бе реконструиран и преименуван на “Vision SF50”.
Cirrus SF50 exterior facing right.jpg
By JetRequest.comOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Нововъведението в модела Vision SF50 е, че ако някой начинаещ пилот изгуби контрола над този малък частен джет, просто трябва да издърпа големия червен лост над главата си и веднага ще разгърне големият парашут, който е конструиран да понесе цялата тежест на самолета.

Размера вътре в кабината на джета може да се сравни с размера на един голям SUV. Има три реда кожени седалки, като в задния ред може да се настанят само деца. Вторият ред седалки, зад пилота, имат много пространство за краката и могат да се връщат назад, като седалките от първа класа в пътническия самолет.

Друго нещо, което е сходно със SUV е, че няма тоалетна. Тъй като джета е твърде малък е по-добре да отидете до тоалетната, преди да излетите, за да не се чувствате с неприятни усещания на височина от 6 000 км.

В характеристиките на джета е придвидено да има 1 пилот и 6 пътника. Размерите са доста компактни, като дължината е 9.42 метра, размаха на криле е 11.79 метра, а височината 3.32 метра. Теглото на този клас много лек джет без товар е 1.620 кг, а брутното – 2.722 кг. Вместимостта на резервоара е 907 кг. Двигателя е турбовитлов реактивен Williams FJ33 с тяга от 8,0 kN, който достига до максимална височина за около 20 минути.

Цената на малкият частен джет е поставена с идеята по голям кръг от хора да могат да си го позволят, като е доста под средната за този клас джетове – 1 960 000 долара.

Гледайте!

Гледайте как се отваря парашута на джета: