цветове в света

Най-опасните цветове в света (Видео)

13.06.2017

Може би не си мислите за цветовете като за нещо, което може да бъде опасно, но грешите …
цветове в света

Нашият свят е пълен с опасности, но ние не очакваме някоя от тези опасности да бъде един обикновен цвят. И все пак някои от багрилата и боите, които сме използвали за да боядисаме нашите стени, тъкани и други притежания през годините, са били толкова вредни, колкото и цветни.

Може би най-известният от смъртоносните цветове е бяло олово, което все още може да се намери в много къщи в цялата страна. Боята с оловен минимум е била една от най-желаните бои прес вековете поради блестящия си бял цвят, но неблагоприятните ефекти от оловото, като например отравянето станаха известни едва през миналия век. Оловните бои бяха забранени от повечето страни, но някои домове, построени преди забраната, все още имат опасната боя с оловен минимум.

Други вредни цветове са флуоресцентно радиево зелено, арсенно зелено и ураниево оранжево. Всички тези цветове са били оценявани заради чистите си, силни нюанси. Откриването на вредните свойства на тези пигменти е отнело десетилетия или дори столетия на човечеството, като за съжаление това се е случило след като вече са били нанесени щетите.

В този красиво анимиран видеоклип Ted-Ed ни превежда през някои от най-смъртоносните цветове в нашата история: