коефициент на интелигентност

По-високият коефициент на интелигентност в детството е предпоставка за по-дълъг живот

29.06.2017

 

Според изследване, публикувано в The BMJ, по-високият коефициент на интелигентност (IQ) в детската възраст е свързан с по-нисък жизнен риск от основните причини за смърт, включително сърдечни заболявания, инсулт, рак причинен от цигари, респираторни заболявания и деменция.
коефициент на интелигентност

Това е най-голямото проведено изследване досега, в което се докладват причините за смъртта при мъжете и жените през целия жизнен цикъл, като констатациите сочат, че начинът на живот, особено тютюнопушенето, е важен компонент в влиянието на интелигентността върху разликите в смъртността.

Предишни изследвания в тази област показват, че лица с по-висок коефициент на интелигентност са склонни да живеят малко по-дълго от тези с по-нисък коефициент на интелигентност, но до голяма степен данните им са основани на мъжки войници, проследявани единствено до средна възраст.

Екип от изследователи от Университета в Единбург постави началото на изследване върху връзката между резултатите от тестовете за интелигентност, установени за 11-годишна възраст, както и водещите причини за смърт при мъжете и жените до 79-годишна възраст.

Техните заключения се основават на данни от 33 536 мъже и 32 229 жени, родени в Шотландия през 1936 г., които са взели успешно детски тест за интелигентност на 11-годишна възраст и които могат да бъдат свързани с база данни съдържаща причини за смъртта до декември 2015 г.

Причината за смъртта включва коронарна болест на сърцето, сърдечен удар, специфични ракови заболявания, респираторни заболявания, храносмилателни заболявания, външни причини (включително самоубийство и смърт от нараняване) и деменция.

След като са взели предвид няколко фактора, които биха могли да повлияят на резултатите, като възраст, пол и социално-икономически статус, учените са установили, че по-високата детска интелигентност е свързана с по-малък риск от смърт до 79-годишна възраст.

Например, в случаите с по-висок резултат от теста е свързан с 28% намален риск от смърт при настъпили респираторни заболявания, 25% намален риск от смърт при настъпила коронарна сърдечна болест и 24% намален риск от смърт при настъпил инсулт.

Няма явно установена връзка между интелигентността в детството и смъртта причинена от ракови заболявания, които не са свързани с тютюнопушенето.

“Важно е, че показва, че детският коефициент на интелигентност е силно свързан с причините за смъртта, които до голяма степен зависят от вече известни рискови фактори”, според авторите на изследването. В заключение, те казват: “Остава да се види дали това е пълната картина или може би коефициента на интелигентност сигнализира за нещо по-дълбоко и вероятно генетично във връзка с дълголетието”.

Източник: Мedicalxpress