Подходящ университет

Избор на подходящ университет в България

2.05.2017

Къде да уча? Това е въпрос, който неизменно тормози немалко от потенциалните студенти в страната. В последно време форми на образование като дистанционната например дават възможност да се получава висше образование от чужди университети пред компютъра в България. Въпреки това много абитуриенти искат да останат да учат в родината и са поставени пред дилемата: избор на подходящ университет в България.
подходящ университет

Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.– Алберт Айнщайн

Разгледали сме някои важни въпроси на които да си даде отговор всеки бъдещ студент преди да избере своето учебно заведение.

Каква специалност да запиша?

Преди избора на университет кандидатът трябва да е на ясно какво иска да учи. Има специализирани ВУЗ-ове, които се намират само на едно място и там целия образователен курс е строго конкретен. Такъв пример са Академията на МВР, Висше военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна, Национална спортна академия и други. В тези учебни заведения има и допълнителни изисквания като например изпит за физическа подготовка. Ако кандидатът се е спрял на по-общи направления като икономика, мениджмънт, бизнес администрация, право, то тогава неговият избор на подходящ университет в България става доста сериозен. Такива професионални направления се преподават в много от родните висши учебни заведения.

За подробна информация свързана със специалности, форми на обучение и такси за всички акредитирани университети в България, моля кликнете /тук/.

Мнения и класации при избора на подходящ университет

Един от ориентирите при избор на университет могат да бъдат разнообразните рейтингови системи и класации. За повече подробности относно рейтинговата система на МОН за 2016 г. може да проверите /тук/.

Колко от студентите дипломирали се в даденото учебно заведение работят по точната специалност, колко е престижен университетът, какви са средните заплати в сектора и т.н. Качеството на обучението също не е маловажно. Консултации с хора, учили в различни университети, мнения на приятели и познати, преглед на опциите за последваща реализация са от немалко значение при вземане на решение за въпроса – избор на подходящ университет в България.

Кое се удава по-добре на бъдещия студент – писането или смятането?

Това може да бъде добър ориентир при подбора не само на специалността, но и на университета. Ако силната страна е писането, то хуманитарните специалности са много добра идея – филология, философия, история, журналистика, право.

Когато сметките са по-силната страна може да се изберат специалности като счетоводство, финанси, банково дело, мениджмънт, дори програмиране и инженерни науки.

Колкото по-ориентиран е кандидатът какво иска да учи, толкова по-лесно ще бъде за него да направи избор на подходящ университет в България.

Възможности за обучение, които се предлагат от университетите в България

Разнообразието от програми за обмен на студенти и възможности за учене в чужбина са много добър вариант да се натрупат допълнителни знания и умения. При издирването на подходящ университет е добре да се провери и това. Осигуряването на различни стажове и работа по проекти и програми дава изключителна възможност не само за изява на конкретния студент, но и за намиране на бъдещи работодатели.

Такси, стипендии, общежития

Бидейки вече наясно какво иска да учи бъдещият студент е добре да се запознае и с таксите и наличието на възможности за финансиране чрез стипендии. В последно време банките често отпускат кредити за финансиране на обучението на студента.

При избор на подходящ университет в България трябва да се гледат семестриалните такси и другите допълнителни разходи, които произтичат от това да си студент. Таксата в основния случай се внася в началото на семестъра при записването за него. Нейният размер обаче се променя с времето. Често тази промяна не е драстична, но я има.

Наред с таксата идва и настаняването. Ако даден студент иска да учи в друг град, но няма възможност да плаща свободен наем на жилище той подава документи за общежитие. Макар повечето студенти да успяват да се настанят в жилищата, осигурявани от съответното висше учебно заведение, има и такива за които не остават места. Тогава има два изхода – или наем на апартамент със съквартиранти, или настаняване при роднини, ако разбира се има такива. И в двата случая има предвиждане на разходи за транспорт и плащане на наем и суми за комунални услуги, които са по-високи от тези в общежитията.

Избора на подходящ университет в България е изключително трудна работа, защото е индивидуално решение на всеки студент. Разочарованието от обучението го има и при много престижните, и при не толкова рейтинговите ВУЗ-ове. За всеки кандидат-студент всичко това е въпрос на лична преценка и мотивация относно бъдещата кариерна реализация.