Управление на времето

Управление на времето: пет съвета към студентите

С наближаването на изпитната сесия не малък брой студенти започват да изпитват необходимост от по-добро управление на времето, с единствената цел да успеят да достигнат до здравословен баланс между своя личен живот и своя университетски живот.
Управление на времето

Управление на времето

Ще разгледаме пет полезни съвета за това как най-правилно да съумеем да управляваме времето, с което разполагаме в нашият студентски живот, така че да сме спокойни, в мир със себе си и с понижени нива на стрес по време на сесиите.

1. Разбери своите цели

За да имаш ясна представа как трябва да подредиш своето ежедневие ще ти се наложи да разбереш, кои са твоите краткосрочни и дългосрочни цели.

След като разбереш своите цели ще си в състояние да започнеш с подреждането на своите приоритетни дейности, в зависимост от това дали са свързани с краткосрочното или дългосрочното изпълнение на целите ти.

2. Подреди си приоритетите

Направи си списък с всичко, което трябва да направиш за да успееш да отидеш подготвен на изпитната сесия и не оставяй най-важните задачи за най-накрая, тъй като това несъмнено ще ти се отрази върху успеха.

В своите приоритети ще трябва да включиш крайните срокове поставени от университета и времето, което ще ти отнеме за да ги изпълниш.

3. Създай си свой собствен календар

Постарай се да намериш средство с помощта на което да организираш своите приоритети, като например може да използваш разписанието или календара на телефона си.

Във своя календар не забравяй да включиш време за социални контакти и време за достатъчно сън. Обикновено повечето хора се нуждаят от 8 часа сън за да са фокусирани върху своите занимания.

4. Планирай допълнително време

От всеки редовен студент се очаква да отдели 35 часа седмично за своето обучение. Ако времето, в което присъстваш на лекции и упражнения е 20 часа седмично, е желателно да отделиш останалите 15 часа седмично за индивидуална подготовка.

Важно е да запомниш, че обучението е процес, който отнема по-продължително време от очакваното. Заради това ще се наложи винаги когато имаш определена задача за изпълнение, да планираш и допълнително време.

5. Избягвай всичко, което ти отвлича вниманието

Започни да обръщаш внимание на всеки един път, в който някой те прекъсва докато си в творческият си разгар. Ще се наложи да разбереш какви са нещата, които ти отвличат вниманието и колко време успяват да ти загубят.

Успееш ли да се справиш с разсейващите фактори ще видиш с колко допълнително време ще разполагаш за своето успешно обучение.