успешен студент

Как да се превърнеш в успешен студент?

9.05.2017

Неусетно майските трепети покрай завършването, бала и кандидатстването се изпаряват с летните месеци и докато се осъзнаеш, си застанал на прага на университета с трепет, вълнение, ентусиазъм и бодра стъпка напред. От днес трябва да се превърнеш в успешен студент, съумяващ да балансира между ученето, работата, забавленията и кариерното развитие. Ето няколко ценни съвета, как да постигнеш всичко това:
успешен студент

Най-трудната част от успеха е да намериш някой, който да се радва за теб. Бети Мидлър

Бъди проактивен

Да си активен е хубаво, но за да си успешен студент трябва да си проактивен. Това означава, да търсиш, да се интересуваш, да бъдеш една стъпка пред останалите. Не чакай да ти се отдаде възможност, сам създавай възможностите и се възползвай от тях. Намери си работа, която да не пречи на ученето ти, но стимулира дисциплината и те обогатява. А когато дойде време за почивните месеци, потърси стаж по бъдещата ти специалност.

Не оставяй ученето за последния момент

Повечето студенти, оставят всичко за последния момент. Така преди сесия се появяват безсънните нощи, големите кани кафе и безкрайният кошмар от листи, записки и хаос. Не оставяй всичко за последния момент. Да си успешен студент означава да си възрастен, който може да разчита на себе си. Поставяй си малки задачи всеки ден и ги изпълнявай. Тази седмица научи определенията по този предмет, следващата по другия. Започни да правиш курсовите си работи и проекти още в деня, в който са ти ги дали. Така ще имаш достатъчно време да ги изпипаш в детайли.

Постави си цели

Целите са това, което отличава мечтите и фантазиите, от реално постижимите амбиции. Ако искаш да си купиш кола, не е достатъчно само да мечтаеш за нея. Можеш да си направиш касичка, в която всеки ден да спестяваш и някой ден, ще успееш. Това е разликата между мечта и цел. Успешните хора превръщат мечтите си в цели. Бъди успешен студент като си поставиш цели, които да преследваш целеустремено и последователно.

Направи си график и го спазвай

Следващата стъпка след поставянето на целите е съставянето на план за стъпките, по които да реализираш целта. Направи си график на ученето и го спазвай. Порасналите хора се отличават от децата по това, че нямат нужда някой друг да им казва какво да правят. Да си успешен студент означава да владееш способността да се справяш със собствените си емоции и характер и да се научиш на самоконтрол и дисциплина.5. Открий своя най-лесен метод за запаметяване

Открий своя най-лесен метод за запаметяване

Някои хора възприемат най-лесно чрез четене, други чрез подчертаване на важното с цветни маркери, трети имат фото памет, четвърти обичат да разказват…

Намери своя начин и го пригоди за себе си така, че да бъде ефективен. Не се опитвай да подражаваш на останалите. Акулата е един от най-мощните хищници в океана, но в състезание по изкачване на дърво, трудно би се справила.

Награждавай се за всяка спечелена битка

За всяка извоювана победа се награждавай. Всеки успешен студент трябва да работи усърдно и дисциплинирано за постигане на добри резултати, но малко са тези, които не пропускат да си дадат награда. Дали ще е под формата на почивка, желана вещ, посещаване на събитие или просто ден сред природата с приятели, всичко зависи от теб.

Работи в екип

Да бъдеш успешен студент, не значи да бъдеш вълк единак. По-лесно се работи в екип. Намери хора, които да те мотивират, да те вдъхновяват и зареждат и работи с тях. Това могат да бъдат твоите нови приятели, бъдещи кумове или колеги на работа някой ден. Създавай контакти и дай възможност на хората. Бъди социален и общителен. Едно от най-големите предимства на университета е мрежата от контакти, която създаваме.

Бъди както успешен студент, така и успешен човек, родител и приятел! Успех.