Щастлив студент

Щастлив студент по време на сесия – 5 важни съвета

29.04.2017

Основната разлика между университета и училището е, че в първото се ходи по желание, а във второто по задължение. Никой не кара учениците да стават задължително студенти. И колкото по-рано бъдещите висшисти свикнат с тази мисъл, толкова по-леко ще премине тяхното обучение.
Щастлив студент

Да бъдеш щастлив е един талант, който се развива чрез упражнение.– Пейо Яворов

Съществува ли щастлив студент? Сигурно има и такива хора, които учат това, което искат и прилагат своите знания на практика. Може ли всеки да бъде щастлив студент?

Следните 5 съвета ще намалят стреса и напрежението ти през периода на лекции и ще облекчат ученето ти за изпитната сесия:

1. Разпределяй правилно задачите си през семестъра

Ключов фактор за предотвратяване на напрежението непосредствено преди началото на сесията е работата през семестъра. Провери какви са изискванията за предмета воден от твоя преподавател още в началото. Ако се изисква представяне на проект или курсова работа не отлагай предаването за последния момент. Колкото по-скоро свършиш това, толкова по-спокойно ще продължиш да се занимаваш с другите предмети от програмата.

Натрупването на няколко курсови работи, които да се напишат за много кратко време неимоверно ще те изтощи както психически, така и физически. Колкото повече домашни и проекти разработваш по време на семестъра, толкова по-лесно ще ти бъде накрая.

Всяка лекция може да се конспектира в няколко точки с основни термини и задължителна лексика за съответния предмет. Така при учене за сесия подготовката се облекчава.

2. Изготви си стратегия за явяване на изпит

Ако искаш да бъдеш щастлив студент, отиващ да полива взетия изпит трябва да приложиш правилната стратегия за явяване на изпит. Състави си кратко резюме с най-важните понятия и ключови моменти от всяка тема от конспекта. Колкото по-сбито и кратко учиш, толкова по- добре ще запомниш най-важните моменти.

Провери кои въпроси се падат най-често, кои са любимите теми на твоя преподавател, на какво държи – на количеството написан материал или на качеството.

3. Постигни баланс между живота, работата и ученето

Ако си щастлив студент, който работи учи и естествено има личен живот, задължително трябва да намериш баланса. Опитай се около сесията да не се натоварваш прекалено много с работа. Откажи излизанията, ако предстои изпит. Дискотеката няма да избяга, но е по-добре в нея да влезне един щастлив студент, справил се успешно с изпита, отколкото отиващ на поправка.

4. Практикувай активности на открито

Когато времето позволява излез на открито. Ако обичаш спорта занимавай се активно с него. Разтоварването по този начин намалява стреса и освобождава ума от напрежението. Карането на колело, разходките в парка, дори фитнеса дават неимоверна сила и възобновяват енергията, необходима за по-нататъшни дейности. По време на сесия може да се разпредели времето, така че да има и за учене и за спорт. Балансът между двете ще спомогне със справянето при изпитния стрес.

5. Храни се здравословно

Вместо шоколад при подготовката за предстоящите изпити може да се заложи например на ядки. Яж храни, които стимулират работата на мозъка и не се поддавай на обилно похапване на фаст фууд. Не забравяй, че после натрупаните килограми трябва да се отстранят все пак. Хапването на повечко плодове и зеленчуци няма да навреди. Щастливият студент не винаги яде шоколад, а и други вкусни, но и полезни храни!

Помни, че по време на сесия може да бъдеш както нещастен и притеснен, така и щастлив студент, стига да направиш разумният избор!